Κομισιόν: Η Ευρώπη έχει ενεργειακή επάρκεια - 'Ολες οι χώρες διαθέτουν έκτακτα αποθέματα πετρελαίου Ημερομηνία:
Σήμερα 9/3/2026, 16:32 - Εμφανίσεις: 14
Καθησυχαστική για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης παρουσιάζεται η Κομισιόν, παρά τη διατάραξη εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Μας ανησυχεί πολύ λιγότερο η ασφάλεια του εφοδιασμού από ό,τι οι υψηλές τιμές ενέργειας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα ενέργειας, ‘Αννα-Καίζα Ιτκόνεν.
Όπως δήλωσε, η άμεση επίδραση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στις ενεργειακές αγορές παραμένει περιορισμένη βραχυπρόθεσμα, χάρη στη στρατηγική διαφοροποίησης των προμηθειών της ΕΕ.
Η Ευρώπη, αν και καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, διαθέτει πλέον διαφοροποιημένες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου, συνδυάζοντας προμήθειες μέσω αγωγών και LNG από παγκόσμιους προμηθευτές.
Όπως προκύπτει από την εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές φυσικού αερίου της ΕΕ είναι η Νορβηγία μέσω αγωγών και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Επιπλέον, τόνισε ότι η ΕΕ δεν εισάγει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από το Ιράν, γεγονός που περιορίζει τον άμεσο αντίκτυπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Όπως προκύπτει από την κ.
Ιτκόνεν, όλες οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν έκτακτα αποθέματα πετρελαίου που επαρκούν για 90 ημέρες.
«Οι χώρες μέλη πρέπει να ενημερώσουν την Κομισιόν εφόσον αποδεσμεύσουν τα αποθέματα αυτά.
Εξ όσων γνωρίζουμε κανένα κράτος μέλος δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η κ.
Ιτκόνεν δήλωσε ότι τα στρατηγικά αποθέματα και τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου παραμένουν υψηλά στην ΕΕ και επαρκούν για να καλύψουν το υπόλοιπο του χειμώνα.
«Από τη δική μας οπτική γωνία, προς το παρόν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στην Ευρώπη και παραμένει σταθερή», ανέφερε επί του θέματος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα κράτη-μέλη – μέσω της ειδικής ομάδας...